Alla sånger skall beröra!

Alla sånger skall beröra!

Långt innan Susanne Asteberg för ett par år sedan bidrog stort till Pingst Mölndals uppskattade TV utsändningar var hon en av församlingens aktiva ungdomar framför allt genom sång och musik. Under min tid som ungdomsledare under 70-talet lärde jag känna Susanne som sprudlande av charmig energi och uppfinningsrikedom. Hon tog plats och bjöd alltid på sig själv i det hon engagerade sig i. Idag bär hon aktivt ansvar i familj, församling och på jobbet på Mölndals sjukhus mm.

Vem är du för den som inte känner dig?
– Jag är en 57-årig sjuksköterska som bor i Lindome. Född och uppväxt i Greggered.

Var arbetar du?
Jag arbetar som sårsköterska. Träffar bara patienter med svårläkta sår som bokat tid hos mig. Jag tycker mitt jobb är jättespännande och det händer hela tiden något nytt på fronten.

”Tiden läker alla sår” Vad säger du om det uttrycket?
– Nej! Alla sår leder till döden – om de inte läks. Förr var detta ett jätteproblem. Många dog i blodförgiftning.

Jag har en bok med titeln ”Den självläkande människan” Stämmer inte det?
– Nej, kanske delvis. Ibland behöver kroppen hjälp.

Detta bladets tema är ”Sång och musik”. Hur såg din första kontakt med sång och musik ut?
– Mamma Birgit sjöng och pappa Yngve sjöng och spelade. Mina föräldrar läste aldrig godnattsagor för mig. Som barn somnade jag till tonerna av att pappa satt och spelade piano och sjöng i vardagsrummet. Sedan stämde mamma in efter ett tag.

Du spelar och sjunger själv idag. När började du med det?
– Jag har nog alltid klinkat på pianot. När jag var sju började jag samtidigt i första klass och på Mölndals Musikskola.

Kände du som barn att du fick utlopp för ditt musikintresse?
– Mina föräldrar var mycket anlitade i olika kyrkliga sammanhang där främst mamma sjöng och pappa spelade till. Då fick jag hänga med. Många gånger fick jag också komma upp på estraden och sjunga.

Det låter riktigt roligt?
– Vår familj kommer från olika frikyrkliga släkter. Vi sjunger t.ex. alltid på våra kalas när vi träffas. Det blir mycket trosvissa sånger. Min morbror spelar fortfarande såg.

Hur ser musiken ut för dig idag?
– Idag är jag en av flera musikansvariga i Johanneskyrkan i Lindome. Jag spelar också tvärflöjt i Smyrnakyrkans symfoniorkester.

Jag konstaterar att musiken är viktigt för dig?
– Ja musiken har stor makt. Jag minns sällan orden i en predikan. Däremot kan en textrad i en sång följa mig hela veckan. Därför kan man inte sjunga vilka texter som helst. Själv vill jag sjunga med min ande men också med mitt förnuft.

Hur kommer det att gå med det vi kallar ”Den kristna musikskatten”?
– Paulus skriver att vi skall ”tala till varandra med psalmer och hymner och andlig sång” (Ef. 5:19). Uppenbarligen handlar detta om olika typer av sång. Skall vi tex tala till ett barn får man sjunga på en nivå som tilltalar barn. Jag vill att alla sånger vi sjunger skall beröra. Vi behöver mångfalden för att vi är så olika.

Susanne har du något att säga som avslutning på intervjun?
– Då vill jag citera Franciskus av Assisi:
”Predika evangeliet närhelst du kan, och om det är nödvändigt, använd ord.”

Intervju: Roland Lindal