Inget ”hokus-pokus”!

Inget ”hokus-pokus”!

Mölndals stad har många som lever på det som man brukar kalla på ”skuggsidan” i samhället. En av dem som önskar sprida ljus dit solen inte ofta når är Pernilla Lilja. Hon pratar inte mycket om det men jag tror att hon har haft en tuff resa genom livet till den volontär på Light som hon är idag.  

Pernilla – kan du säga någonting om vem du är och var du kommer ifrån?
 – Jag kommer från en värmlandsfamilj som på grund av arbetssituationen flyttade till Södertälje. Där föddes jag 1971. När jag var två månader flyttade min familj till Mölndal.

Var gick du i skola?
 – Bl.a. gick jag i den sista klassen som gick i den gamla träskolan i Kvarnbyn

 Hade du några hobbies som barn?
 – Jag spelade fotboll tills jag var 13 år gammal.

 Du var volontär på RIA innan det stängde, hur fick du den kontakten?
 – Jag var hemlös och sökte hjälp där. Jag behövde helt enkelt någonstans att duscha och äta. Jag trivdes på RIA och steg för steg blev det så att jag kunde bli till hjälp för mina vänner. De hade samma problem och behov som jag.

 Sökte du bostad på den tiden?
 – Nej, det gjorde jag inte. Då ville jag inte ha någon som helst kontakt med soss (Socialtjänsten).

 Vad kunde du hjälpa till med på RIA?
 – Allt möjligt. Från att laga mat till att hjälpa till med städning och möblering av lägenheter som någon av mina vänner hade fått.

 Lars-Evert Beistorp är ju ansvarig på Light som ju detta församlingsblad handlar om. Tidigare var han föreståndare på RIA var det där du lärde känna honom?
 – Ja, jag kände inte till honom tidigare. Det blev så att vi jobbade bra ihop och kompletterade varandra. Dessutom ville jag verkligen ge tillbaka för all den hjälp jag själv hade fått.

Vad tycker du om Light som nu finns i Pingstkyrkan?
 – Det känns som om min dröm har gått i uppfyllelse.

 Hur menar du då?
 – Jag vill hjälpa trasiga människor så att de får det som man har tappat i sitt missbruk. Det som för andra är självklart, bland annat mat, kläder. hygien.

 Jag har ätit mycket av den goda maten som du lagat. Var lärde du dej laga mat någonstans?
 – Ingen aning. Inte hemma hos mamma iallafall, men överallt där jag har bott har man kunnat komma och äta och ta hand om sig.

 På Light serveras mat inte bara på tallrikar. Vad jag förstår delar ni ut mat någon gång i veckan till den som behöver även i bärpåsar?
 – Ja, på torsdag kväll vågar sig många hit för att få lite av vad man verkligen behöver.

 Hur går det till?
 – När det här var nytt i början ”sålde” jag in det ungefär så här: ”Orkar ni med lite hokuspokus en timma så får ni fika sedan”! Man samlas i Pingstkyrkans lilla sal och där blir det gemensam sång och musik. Många gånger önskesånger. Artister och andra kommer från många olika kristna föreningar.

 Hur ser du idag på det där med ”hokuspokus?
 – Idag står jag för att det inte är något ”hokuspokus”. Jag skulle verkligen vilja och våga säga av hela mitt hjärta att ”jag är frälst”!

                                                          Intervju: Roland Lindal